رهبر انقلاب نیز در معنای تربیت میفرماید:
تربیت به معنای رشد و نمو و حرکت هر شیء به سمت هدف و غایتی است که آن شیء کمال خود را بازمییابد و برای مثال تربیت یک نهال یا یک بوته گل، به این معناست که ما این نهال یا این بوته گل را رشد و نمو بدهیم تا برگ و بار پیدا کند و ضمن اینکه خود این نهال یا بوته، از لحاظ ظاهری و جسمی و زیبایی باید شکل کامل خود را پیدا کند، میوهاش هم باید میوه سالم و شیرینی باشد.
به این ترتیب، در نظر مقام معظم رهبری، تربیت یعنی شكوفایی استعدادها، و این، معنای وسیعی را دربرمیگیرد که شامل بروز سلامت جسمی، فکری، علمی و اخلاقی انسانی است که قصد شده تا در مسیر کمال، رشد و نمو داده شود. یعنی اهداف تربیتی دارای گستردگی خاصی است که همه استعدادهای بشری از جمله تربیت اخلاقی و رشد معنوی را شامل میشود. امام خمینی(قده) در مورد نیاز بشر به تربیت اخلاقی میفرماید:
از اول در سرشت انسان است که این انسان از عالم طبیعت سیر کند تا برسد به آنجایی که وهم ماها نمیتواند برسد و همه اینها محتاج به تربیت است.
علاوه بر شمول اهداف تربیت، قلمرو تربیت از حیث افراد نیز گسترده است و پرورش همه جانداران حتی پرورش گل را در بر میگیرد درحالیکه مقوله تعلیم تنها در مورد موجود دارای شعور یعنی انسان، آنهم تنها در جنبه نظری و رشد فکری و ذهنی و افزایش سطح آگاهی صادق است. به همین سبب، مقام معظم رهبری نسبت بین تربیت و تعلیم را به صورت عموم و خصوص مطلق تبیین میفرماید:
پس تربیت در اصطلاح خاص چیزی غیر از تعلیم است و تعلیم به معنی یاد گرفتن است اما تربیت به معنای شدن و به شکل خاصی درآمدن ... است که شامل تربیتهای اخلاقی، تربیتهای دینی و ... میشود.
البته باید توجه داشت كه رابطه تنگاتنگی بین تعلیم و تربیت وجود دارد، بهگونهای که هیچ یک بدون دیگری به اهداف اساسی خود نخواهند رسید. تأکید رهبر معظم انقلاب از سویی اهتمام به امر آموزش و از سویی دیگر به آمیختگی و همراهی تعلیم با تربیت است. ایشان فرمود:
تعلیم باید با تربیت آمیخته باشد. ... . بهترین شکل کار این است که معلم، مربی نیز باشد.
تربیت صحیح جسمی و روحی، فکر و عقل متربی را به شکل مطلوبی پرورش میدهد و ذهنش را برای رسیدن به عمق مطالب و درک حقایق امور آماده میسازد. چنانکه امام خمینی(ره) نیز تعلیم و تربیت را مکمل هم دانسته و میفرماید:
تعلیم باید پهلویش تربیت باشد، تربیت صحیح؛ تربیت اسلامى. اگر تعلیم تنها باشد بدون تربیت، فایده ندارد؛ بلكه گاهى مُضرّ است. تربیت بىتعلیم نمىشود؛ به نتیجه نمىرسد. این دو تا باید با هم باشند، توأم باشند؛ تعلیم و تربیت. انسان یك موجودى است كه با تعلیم و تربیت رشد مىكند.
بی شک، تربیت که سنگ بنای شخصیت فکری هر انسانی را پایهگذاری میکند، به دلیل نتایج ارزشمندی که به دنبال میآورد، بر تعلیم که تنها به تقویت قوای عقلانی انسان میپردازد، تقدم رتبی دارد؛ چنانکه در آیه: «وَ یُزَكِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَهَ» (آل عمران:164)، تقدم تزکیه بر تعلیم نشان داده شده است. این کلام مقام معظم رهبری است که فرمود:
تربیت پیش از تعلیم انسان را به حرکت درمیآورد. اگر تربیت نباشد، بصیرت انسان به کمک او نمیآید.